sobota 28. dubna 2012

Nebežtí barbaři

Ozbrojeným silám Německa bylo po 1. světové válce zcela zakázáno vlastnictví letounů. Ze známých a pochopitelných důvodů.

To se Němcům vůbec nelíbilo, bylo to pro ně doslova ponižující, stejně jako jiné skutečnosti vyplývající z jejich porážky v 1. světové válce.

Kdo chce být zákeřným, zákeřným je a takovému se jen těžko věří. Těžko se tedy dalo věřit Němcům, že by uposlechlo a vzalo si ponaučení z předchozích let. I když byli Němci hlavními strůjci anepřáteli, nebyli v tom sami, našli se lidé, státy, skupiny, kteří měli svůj podíl viny na neštěstí mnoha lidí, celých národů

Již roku 1926 byly zahájeny práce na konstrukci středních bombardérů a výcviku posádek, vše samozřejmě pod přísným utajením. Část leteckého průmyslu se i přes všechna příkoří zachovala a to pro civilní letectví.Bojová letadla vznikala pod maskou poštovních letadel v továrnách Arado, Heinkel a Dornier.

Nepopiratelnou zásluhu na vzniku Luftwaffe měl Hermann Göring, který svým vlivem i přístupem k financím ze státní kasy letectvu velmi pomohl. Luftwaffe byla v roce 1935 pouze zárodkem budoucí síly.

Velkou šanci ukázat se měla Luftwaffe ve Španělsku, kde od 30. července 1936 pomohla rozpoutat Španělskou občanskou válku.

Od té doby se již Luftwaffe z konfliktu neodpoutala.

Španělská občanská válka se také nazývá „zkušební“ válkou, protože právě zde procházely letouny všech bojujících stran křestem v ohni.

Španělská občanská válka (červenec 1936 – duben 1939) patří k nejkrvavějším, ale i nejnepřehlednějším konfliktům 20. století, zároveň jde o válku, která na velmi dlouhou dobu hluboce rozdělila nejen španělskou společnost. Vypukla v momentě, kdy proti demokraticky zvolené republikánské vládě vojensky vystoupila armáda pod vedením generála Francisca Franca.

Nechvalně známou kapitolou je bombardování krásného baskického městečka Guernica 26. duna 1937, které bylo z velké části dílem leteckého průzkumu. Ten chybně určil shluk uprchlíků ze širokého okolí jako koncentraci nepřátelských vojsk. Následkem toho se udál jeden z největších masakrů v předválečném letectví.

Guernica otřásla světem, který nic podobného ještě nezažil. Od té doby se Luftwaffe dostávalo nálepky nebeského barbara, i přes skutečnost, že se vše událo prakticky omylem.

Nacisté, podporující generála Franca proti II. španělské republice, zde předvedli bombardování civilního obyvatelstva v dosud nevídaném rozsahu. Rozkaz zničit Guernicu dal Hermann Wilhelm Göring ze svého luxusního sídla Carinhall, krutý a nenávistný člověk, obklopující se rád luxusem za jakoukoliv cenu. Kradl, kde se dalo. Chtěl mít všechno.Řekl kromě jin ého: "Zabíjejte, zabíjejte a nemyslete na následky, ty za vás ponesu já."O dva dny později vybombardovanou Guernicu dobyli frankisté.

Guernica
Historicky hlavní město sveřepých Basků leží pár kilometrů od moře na severošpanělském pobřeží. Obec Guernica y Luno, v níž dnes žije asi 16 tisíc obyvatel, má pro nejstarší osadníky Pyrenejského poloostrova výjimečný význam. Bylo založeno v roce 1366 na křižovatce cest.
Pod památným dubem se scházeli radní baskických obcí a kastilští panovníci tam stvrzovali Baskům jejich práva. Stojí zde i baskický první parlament. Dnes se tam konají už jen slavnostní zasedání a parlament Baskického autonomního společenství sídlí ve Vitorii.

Na tuto otřesnou událost reaguje Picassův slavný obraz Guernica.Picaso se dlouho zdráhal namalovat obraz, ale po této události mělo vše rychlý spád.Picaso obraz zhotovil asi za měsíc. Guernica je obraz vysoký 349 cm a široký 777 cm.

Zobrazuje ženu, býka a koně jako strašlivé souputníky ve světě hrůzy, vše je vyvedeno v černé a bílé barvě. Původně mělo jít o obraz s tématem býčích zápasů. Obraz si získal celosvětovou proslulost.

Baskové, to už je jiná kapitola, stejně jako Franko, jehož režim byl označován za fašistický. Potlačovalsnahy Basků, ale například i Katalánců o autonomii.



Španělé mají jeno přísloví
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.






Kruté, ale pravdivé.

To už ale někdy jindy.